We hebben bijna allemaal als kind wel leren zwemmen. Niet vreemd, in een waterrijk land als Nederland; het is immers van levensbelang om levend weer op het droge te kunnen komen. Op latere leeftijd stoppen veel volwassenen echter weer bijna helemaal met zwemmen. En dat is zonde, want er zijn maar weinig sporten zo ontzettend gezond voor je.

Benieuwd waarom het echt een goed idee zou zijn om wat vaker het zwembad in te duiken? We zetten vandaag vier belangrijke argumenten waarom zwemmen gezond is voor je op een rijtje. Goede kans dat jij zo ook popelt om weer eens aan de slag te gaan!

1. Zwemmen en conditie

Zwemmen is, net als bijvoorbeeld hardlopen en fietsen, een cardiosport. Dat betekent dat je er vooral je conditie mee traint. Wanneer je regelmatig zwemt, zul je al snel merken dat je het steeds langer volhoudt – en daar hoef je niet eens intensief voor te trainen. Je longinhoud wordt groter, zodat je minder snel buiten adem raakt. Ook gaat de gezondheid van je hart en bloedvaten erop vooruit.

Kortom, ben je het zat om van iedere trap buiten adem te raken en wil je op een ontspannen manier meer conditie kweken? Dan is het een ideale optie om één of twee keer per week een uurtje baantjes te trekken.

2. Zwemmen en spieren

Een plus van zwemmen is bovendien dat het bij die verbeterde conditie bepaald niet ophoudt. Je hele lichaam komt er namelijk mee in beweging, zodat je ook je spieren traint. In tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen en hardlopen, waarmee je vooral je benen traint, is zwemmen echt een ‘allround’ sport. Je lichaam wordt bovendien door het water ‘gedragen’, waardoor je alle spieren evenwichtig traint.

De kans op het overbelasten van bepaalde spiergroepen is bij zwemmen ook vrijwel nihil. Het is om die reden ook de ideale sport om een toch al gespierd lichaam nog wat extra te polijsten.

3. Zwemmen en afvallen

Aangezien zwemmen een cardiosport is, verbrand je er zeker vet mee. Afhankelijk van de intensiviteit van je training gaat het om ongeveer 500 tot 750 calorieën per uur. Behoorlijk veel dus, voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt! De reden voor die hoge verbranding is dat je zo veel verschillende spiergroepen aanspreekt wanneer je aan het zwemmen bent.

Dit maakt zwemmen gezond en een uitstekende manier om af te vallen. Ook voor mensen met veel overgewicht kan het een goede manier zijn om de eerste stappen te zetten. In het water zul je namelijk niet snel last van je gewrichten krijgen, zoals bijvoorbeeld bij hardlopen veel meer het geval is.

4. Zwemmen met blessures

En dat brengt ons bij het laatste grote voordeel waarom zwemmen gezond is: het kan ook als je last hebt van blessures. De kans dat je tijdens het trekken van je baantjes gewond raakt, is bovendien ontzettend klein. Niet voor niets is deze sport een belangrijk middel om mensen na ongelukken te laten revalideren!

Zelfs wanneer je andere sporten niet kunt uitvoeren door lichamelijke omstandigheden, is zwemmen vaak nog steeds een optie. Wel is het in dat geval vaak verstandig om even een arts of fysiotherapeut om advies te vragen. Zo weet je bijvoorbeeld of er bepaalde slagen zijn die je maar beter niet toe kunt passen.

Zwemmen gezond

Alles bij elkaar genomen kunnen we zwemmen dus zeker een ontzettend gezonde sport noemen. Om er optimaal van te kunnen profiteren, is het wel belangrijk dat je het met enige regelmaat doet. Om de paar weken een keer een uurtje schoolslag zet nog niet echt zoden aan de dijk. Een verstandig idee is bijvoorbeeld om één of twee keer per week een vast moment te kiezen waarop je gaat zwemmen.

Op dinsdag tussen 19:30 en 20:00 uur kan je bij DWS komen banen zwemmen. Onder begeleiding van een ervaren trainster kan jij je conditie verbeteren, spieren versterken of aan je techniek werken. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ina. Haar telefoonnummer is: 0620866878 of per email: inadeuring@gmail.com

Bronvermelding: drogespieren.nl